Jyderup Mølle
; Jyderup mølle nedlægges
Genopstår som moderne beboelse
Den gamle mølle på Høedvej i Jyderup går nu ind i rækken af nedlagte møller, men vil genopstå som moderniseret og hvidmalet beboelsesejendom, heldigvis også med "hatten på". Mølleren er af ejeren, møller Christian Christensen, solgt til tømrer Jørgen Olsen, "Bryggergården", Jyderup. Overtagelsen sker 1. april 1965

43 års virke
"Det er et stykke historie, der slutter" siger møller Christensen i en samtale. I 1910 kom Chr. Christensen i møllerilære på Jyderup mølle, hos daværende møller Jens Klausen, og i 1921 overtog Chr. Christensen selv møllen. Det var i hine dage, hvor der var rivende travlhed, og hvor samtlige bønder og købmænd kom til mølle for at få malet deres korn.
Der var alt, hvad to mand kunne overkomme, og ofte lang ventetid, når husmænd og gårdmænd kom agende med de læssede vogne.

Stadig mindre brugt
Jyderup mølle vedblev i mange år at være vindmølle, samtidig med at der blev brugt motor. I 1948 blev vingerne taget ned, og omtrent samtidig tog travlheden væsentlig af, endda så meget, at der den sidste halve snes år har været så lidt at bestille, at møller Christensen påtog sig forskellige job til der atter var beskæftigelse ved mølleriet - men, det gamle ordsprog: "Den, der kommer først til mølle, får først malet, har været overflødigt i mange år."1

1980 okt.; Jyderups sidste møller fylder 85
Fhv. møller Christian Christensen populært benævnet "Mølleren" Høedvej, Jyderup, fylder på søndag den 12. oktober 1980 85 år.
For Jyderup og dens foreningsliv kom Chr. Christensen til at betyde meget og gjorde en utrættelig indsats på de poster hvor han blev indvalgt og det var mange. Barndommen havde han i Stigs Bjergby, hvor han allerede som 10-årig måtte ud at tjene, til en løn af 10 kr. for vinterhalvåret og 30 kr. for sommeren. Hele sommeren igennem måtte den 10-årige op kl. 4 og sengetid var det først kl. 22. I den første plads var kammeret et lille utæt hummer ved hønsehuset, men hos daværende gårdejer Salomon Olsen fik han en god plads under hjemlige forhold. Da han var fyldt de 15 år, kom han i møllerlære på Jyderup Mølle og elleve år senere overtog han møllen efter den gamle møller, Jens Klausen. Det var i hine tider, hvor der var fuldt op at gøre, næsten i døgndrift, for to mand og der kunne ofte være lange ventetider for de mange landmænd der kom agende til møllen. De fleste år måtte der tages hensyn til vinden og "hvilken vej den blæste", men efterhånden var det nødvendigt, at kombinere med motordrift fordi der også kom det rundt om på gårde og møllerier.
Det betød samtidig, at der blev mindre og mindre at bestille på møllen, men minderne om de gyldne dage var ikke glemt og Chr. Christensen husker, at der på den travleste dag blev malet 14.000 tønder korn, til en pris af 50 øre pr. tønde.
Efter 44 års virke som møller solgte "Mølleren" sin mølle til beboelse. I flere år havde han samtidig haft sygekassekontor for Jyderup-Holmstrup Sygekasse, hvis kasserer han var i næsten en menneskealder. Kontoret passede hustruen, Marie og dette efterhånden mere og mere omfattende arbejde varede ved lige til kommunesammenlægningen i 1970. Som en kuriositet kan nævnes, at det i starten kostede kr. 3,90 pr. kvartal, at stå i sygekassen og kr. 2,10 i invalideforsikringen, i alt 6 kr. kvartalet!
Gennem mange år var "Mølleren" tillige kasserer for børnedyrskuet og gjorde i det hele taget et stort og uselvisk arbejde for disse arrangementer. Endvidere bistod han tømrermester Ejner Jensen ved udlejning af selskabstelte, var i 20 år formand for Folkedanserforeningen, formand for Griseassurancen, i 14 år formand for Forsvarsbrødrene for Jyderup og Omegn, formand for Jyderup Spareforening, mangeårigt bestyrelsesmedlem i Husmandsforeningen.
Fortjenstmedaljen i guld, har Chr. Christensen modtaget i Forsvarsbrorforeningen, hvor han er æresmedlem. Disse æresbevisninger og de mange tillidshverv siger en hel del om, hvor populær, respekteret og afholdt han blev i den by, hvor han fik sit alsidige virke, og levende interesseret er han vedblivende fulgt med i byens og kommunens udvikling.
Billede af Møller Chr. Christensen
Siden 1974, da han mistede sin hustru, har han boet ene i sit hyggelige hus på Høedvej og har indtil i sommer selv kunnet passe sin have, men nu føler han selv, at kræfterne er sluppet op og ham må tilbringe en del af dagen med, i sin seng.
Hukommelsen er stadig god og han glæder sig over besøg. Den yngste datter Inge, er gift med farvehandler Mogens Olsen, Holbækvej, Jyderup, datteren Ruth, bor på EGV-Bo, Mørkøv, sønnerne Aage og Erik, er henholdsvis tømrermester på Fyn og urmager i Næstved. Der er 7 børnebørn og 2 oldebørn. På søndag kommer børnene hjem og det glæder "Mølleren" sig meget til2


Kilder:
Kilde 1: Kalundborg Folkeblad 17. marts 1965, side 3; Jyderup mølle nedlægges
Kilde 2: Kalundborg Folkeblad 9. oktober 1980, side 6; Jyderups sidste møller fylder 85
Noter:
Artiklen her er sendt til Flemming Thorsen til gruppen Høed her og nu

Sidst opdateret 16. juni 2015